10 Syawal 1445

LENSA@MWP

PENGENALAN

Sebagai sebuah masjid yang bertaraf masjid negeri dan mempunyai senibina unik dan landskap yang menarik. Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sering menjadi lokasi pilihan untuk aktiviti penggambaran fotografi dan video.

Bagi pihak yang ingin mengadakan penggambaran komersial sama ada untuk foto atau video di kawasan masjid, pihak berkenaan perlu memohon secara rasmi kepada pentadbiran masjid dan perlu mematuhi garis panduan yang telah ditetapkan sekiranya mendapat kebenaran.

GARIS PANDUAN DAN PERATURAN MENGADAKAN PENGGAMBARAN DI MASJID WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR

1. Surat permohanan perlu dikemukakan kepada Imam Besar Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sekurang-kurangnya 7 hari bekerja sebelum tarikh penggambaran dipohon.
2. Sebarang aktiviti penggambaran di dalam dewan solat tidak dibenarkan kecuali mendapat kelulusan dari pihak pentadbiran masjid.
3. Semua krew produksi dan artis yang terlibat wajib berpakaian menutup aurat dan bertudung bagi wanita.
4. Tidak mengganggu jemaah yang beribadat dan membuat bising. ( tidak menggunakan pembesar suara / speaker / hailer )
5. Aktiviti penggambaran dihentikan 30 minit sebelum masuk waktu solat dan semasa solat.
6. Menjaga kebersihan lokasi penggambaran.
7. Tidak menggunakan punca elektrik masjid untuk peralatan penggambaran( cth: kamera video, lampu, monitor ).
8. Aktiviti penggambaran hanya dibenarkan pada hari bekerja bermula jam 9.00 pagi hingga 4 petang sahaja.
9. MWPKL berhak membuat tuntutan ganti rugi tehadap sebarang kerosakan yang berlaku sepanjang penggunaan tempat untuk tujuan penggambaran.

*Pihak pentadbiran MWPKL berhak mengarahkan aktiviti penggambaran dihentikan dan menarik balik kebenaran penggambaran sekiranya pihak produksi tidak mematuhi garis panduan dan arahan yang diberikan tanpa sebarang notis.

Muat turun Borang Permohonan Menjalankan Penggambaran di Masjid Wilayah Persekutuan Klik disini

Hubungi team Lensa@MWP :

Pegawai Penyelaras : En.Eddy Ezrul