Khamis 19/09/2019 | 20 Muharram 1441

RUJU’ / ‘IDDAH / JENIS ‘IDDAH DAN TEMPOH ‘IDDAH

RUJU’

Iaitu mengembalikan isteri yang ditalaq raj’i kepada ikatan perkahwinan semasa tempoh ‘iddah dengan lafaz tertentu seperti : “aku ruju’ akan dikau kepada nikahku yang dahulu.”

‘IDDAH

Iaitu tempoh menunggu bagi isteri yang diceraikan atau kematian suami sebelum dibolehkan berkahwin dengan lelaki lain sebagai tanda pengabdian diri kepada Allah ; atau berkabung kerana berpisah dengan suami ; atau untuk memastikan isteri tidak mengandung anak bekas suaminya.

CATATAN :

Bagi seorang suami yang beristeri empat dan telah menceraikan salah seorang isterinya, dia hendaklah menunggu sehingga tamat tempoh ‘iddah isteri yang diceraikan sebelum berkahwin lagi.

JENIS ‘IDDAH DAN TEMPOH ‘IDDAH

*Isteri yang masih mempunyai haid

-          3 kali suci: jika ditalaq semasa suci dan tidak disetubuhi, tempoh ‘iddahnya adalah apabila datang haid yang ketiga. Jika ditalaq semasa suci dan disetubuhi / semasa haid, tempoh ‘iddahnya adalah apabila datang haid yang keempat.

*Telah putus haid / belum pernah haid

-          3 bulan

*Sedang hamil