Selasa 10/12/2019 | 13 Rabiulakhir 1441

AGAMA YANG DIREDHAI ALLAH SWT IALAH ISLAM

Firman Allah SWT maksudnya : “Sesungguhnya agama yang diredhai Allah ialah islam….” (al-‘imran :19)

“Sesiapa yang menurut jalan yang lain dari apa yang disyariatkan Allah sebagai agamanya, maka tidak sekali-kali akan diterima daripadanya…” (al-‘imran : 85)

Dari Abu Hurairah r.a, bahawa Rasulullah SAW bersabda : Sekalian umatku akan masuk syurga kecuali orang yang enggan.” Sahabat baginda bertanya : “ Ya Rasulullah, siapakah orang yang enggan itu?” Baginda menjawab : “Sesiapa yang taat kepadaku akan masuk syurga, dan sesiapa yangderhaka kepadaku maka sesungguhnya ia telah enggan.”

( hadith Bukhari )

Hadith ini mengandungi :

1.    Manusia wajib mematuhi satu undang-undang yang tertentu.

2.    Kepatuhan yang sempurna kepada undang-undang itu sahajalah yang menyebabkan kebahagiaan seseorang di dunia dan di akhirat.

Huraian :

1.    Manusia wajib mematuhi satu undang-undang yang tertentu.

·         Untuk memastikan kesempurnaan setiap makhluk di dunia ini, undang-undang khas perlu dipatuhi. Maka manusia sebagai makhluk yang mempunyai jasmani dan rohani wajib mematuhi undang-undang khas yang telah ditetapkan untuk rohani dan jasmaninya.

·         Undang-undang itu ialah Islam ( hukum-hukum syara’ dan keterangan-keterangan yang disampaikan oleh utusan Allah SWT ).

2.    Kepatuhan yang sempurna dan balasannya.

·         Setiap amal; meliputi kepercayaan, tutur kata dan perbuatan, ada balasan yang sesuai dengannya, samada baik atau sebaliknya ; dan segala kesenangan serta kebahagiaan di dunia dan di akhirat adalah hasil dari kepatuhan ( Islam ) yang sempurna dalam mengerjakan apa yang disuruh dan meninggalkan segala yang dilarang.

·         Oleh kerana kesenangan dan kebahagiaan sejati hanya terdapat di akhirat, maka balasan syurga dan segala nikmat di dalamnya hendaklah menjadi harapan yang utama kepada setiap orang dengan mematuhi ajaran islam.