Selasa 10/12/2019 | 13 Rabiulakhir 1441

SEBENAR-BENAR PERKATAAN DAN SEBAIK-BAIK JALAN PIMPINAN

Firman Allah SWT maksudnya : “…..dan siapakah yang lebih benar perkataannya daripada Allah?”         (an-nisa’:87)

Dari Jabir bin ‘adbillah r.a katanya : ………………….. serta baginda bersabda lagi : “(ketahuilah) selain dari itu,maka sebenar-benar perkataan ialah kitab Allah, dan sebaik-baik jalan pimpinan ialah jalan pimpinan Muhammad SAW; dan (sebaliknya) sejahat-jahat perkara ialah perkara-perkara baharu (yang diadakan dalam agama) iaitu adalah bid’ahdan setiap bid’ah itu sesat”.                                                                                                                                                                                          (Muslim dan lain-lainnya)

Huraian :

1)      KITAB ALLAH SWT ADALAH SEBENAR-BENAR PERKATAAN

o   Benar ; bererti tepatnya sesuatu yang disebut dengan keadaannya yang sebenar.

o   Ketepatan itu ialah apabila yang menyebut itu mempunyai pengetahuan yang luas meliputi segala hal keadaan yang dinyatakannya; pengetahuan yang sedemikian tidak dipunyai melainkan oleh Allah SWT.

o   Kitab Allah , Kitab suci Al-Quran al-Karim merangkumi semua aspek kehidupan manusia serta menjadi rujukan ummat sepanjang zaman. Kitab ini mengandungi kisah yang-kisah kejadian yang berlaku,samada yang berlaku sebelum daripada masa turunnya, perkara yang berlaku semasa dan selepas turunnya sehingga hari kiamat.

o   kitab ini juga merangkumi aspek hukum,syariat, ibadah,pengajaran yang semuanya benar belaka. Kitab Allah adalah sebenar-benar perkataan,kerana ilmu Allah adalah meliputi segalanya.

2)      PIMPINAN RASULULLAH SAW

o   Nabi Muhammad SAW diutus untuk memimpin umat Islam ke jalan yang benar, yang boleh menyampaikan kepada matlamat kebahagiaan sejati. Jalan pimpinan baginda adalah sebaik-baik jalan pimpinan kerana pimpinan baginda adalah dengan panduan wahyu malaikat yang diutuskan oleh Allah SAW Pencipta seluruh alam.

o   Pimpinan Rasulullah tidak boleh ditanding dengan mana-mana pimpinan pemimpin dunia yang lain, yang dalam hal memimpin rakyat, mereka hanya berpandu kepada fikiran masing-masing yang sangat terbatas, dalam keadaan dan masa yang terbatas.

3)      PERKARA-PERKARA BAHARU YANG DIADA-ADAKAN DALAM AGAMA

o   Dimaksudkan dengan perkara-perkara yang baharu yang diada-adakan dalam agama itu ialah perkara-perkara yang menyalahi dengan maksud isi kandungan kitab Allah, sunnah Rasulullah SAW, athar shahabat dan ijmak ulama’.

o   Perkara-perkara yang baharu merupakan jalan yang menyeleweng dari jalan yang sebenar, maka sudah tentu tidak akan sampai kepada matlamat kebahagiaan sejati. Kebahagiaan yang dikehendaki bukan sahaja pada kehidupan dunia semata-mata, bahkan yang terutama sekali kebahagiaan di akhirat kelak, dan jalan ke akhirat tiada siapa yang mengetahuinya dan tidak akan berhasil dengan cara cara diagak-agak dan direka-reka sendiri.